Betonul amprentat si impactul cu substantele nocive

Dezvoltarea unor proiecte in vederea cresterii nivelului de trai al populatiei, precum si derularea unor proiecte de constructie pentru uz personal sau profesional, impune foarte multe sacrificii si decizii. Internetul ne faciliteaza foarte mult alegerile din zilele noastre, caci prin intermediul sau putem obtinem absolut intregul necesar de care avem nevoie, chiar si atunci cand vine vorba de o serie de aspecte mai serioase precum constructiile.

Si este perfect firesc atunci cand avem nevoie de o constructie de calitate sa ne gandim care va fi impactul celor alese, rezistenta pe un termen cat mai lung, mentenanta si costurile aferente.

Unul din cele mai omniprezente domenii in care acesta se regaseste este in industrie, cu precadere in acele domenii in care se practica muncile “grele” ca alezarea, efectuarea unor experimente in laboratoare interne sau medicale, suprafete in care se realizeaza gestionarea deseurilor etc. Bineinteles, betonul decorativ se regaseste si in numeroasele locatii unde exista trafic intens, precum aleile, strazile, parcurile, in curtile oamenilor etc.

Dar stim inca din cele mai vechi timpuri ca sustantele chimice pot deteriora cu usurinta aproape orice tip de suprafata, asa ca poate fi o intrebare foarte buna cea privind reactia betonului decorativ la contactul cu substante chimice.

Impactul substantelor chimice asupra betonului amprentat

In general, la contactul substantelor chimice si/sau periculoase cu diferite suprafete din domeniul materialelor de constructie, acestea se pateaza si se deterioreaza cu cea mai mare usurinta. Chiar si betonul obisnuit isi poate schimba aparent aspectul in cazul in care acestea au o concentratie mult prea puternica.

Insa, datorita procesului vast prin care se obtine un beton decorativ inndiferent de modelul solicitat, acesta este chiar si de 3 ori mai rezistent. Practic, daca acesta are un contact cu o serie de substante de orice fel, acestea nu se vor impregna, iar suprafata betonata nu se va pata. Ulterior substantele care au aparut pe suprafata betonului ca parte a unui incident pot fi eliminate cu usurinta, printr-o simpla igienizare cu apa sau solutii adecvate in vederea neutralizarii substantelor toxice.

Avand in vedere ca acesta nu absoarbe substantele in cauza este ideal ca intr-un astfel de mediu de lucru sa existe ferestre si/sau aerisiri specializate care sa previna efectele negative asupra populatiei si/sau asupra angajatilor ce pot avea loc prin evaporarea substantei.

Astfel, chiar daca respectivele substante pot avea si potential de ardere la contact cu aerul sau cu diferite materiale de lucru/de constructie, trebuie sa mai stii ca betonul amprentat detine si o serie de proprietati ignifuge. Astfel, acesta nu va lua foc si nu va intretine arderea, fiind mai usor sa se intervina asupra flacarii in timp util, astfel incat aceasta sa nu produca un incident cu efecte majore asupra zonei de lucru si nu numai.

In concluzie, betonul decorativ recunoscut si sub denumirile de beton amprentat sau elicopterizat, detine proprietati extrem de vaste, oferind beneficii in repetate randuri in viata utilizatorilor, fiind adecvate pentru a fi utilizate inclusiv in mediile ce prevad manipularea unor substante chimice cu potential de toxicitate ridicata.