Cum se amprenteaza betonul? – intaritorul de culoare si pulberea anti-lipire (I)

Cititi in continuare un ghid despre ce presupune amprentarea betonului.

Exista mai multe etape necesare pentru amprentarea betonului si din pacate putin timp la dispozitie pentru definitivarea sa. Comparativ cu o acoperire decorativa sau o zona de beton intarit, echipa de lucru trebuie sa realizeze intreg procesul de amprentare inainte ca cimentul proaspat sa se intareasca. Pentru ca totul sa decurga foarte bine este nevoie sa lucrati cu o echipa experimentata, organizata si bine pregatita. In general, in cazul proiectelor de anvergura, acest lucru poate sa insemne stabilirea unei diagrame a modelului de amprentare, alinierea tuturor instrumentelor necesare pentru stantare si asigurarea ca exista suficienta forta de munca manuala.

Urmatoarele informatii si sfaturi de obtinere a betonului amprentat sunt oferite de catre Bob Harris, un expert in domeniu care a intocmit un ghid de bune practici in acest sens.

Bob spune ca atunci cand aplicati intaritorul de culoare, trebuie sa folositi o miscare asemanatoare cu aruncarea unei mingi de bowling – asta inseamna sa tineti bratul jos, in spatele dumneavoastra si apoi sa implingeti inainte cu mana intinsa.

  1. Aplicarea intaritorului de culoare. Dupa ce betonul atinge stadiul corect de plasticitate (asta inseamna ca nu mai exista apa la suprafata), adaugati intaritorul de culoare aruncandu-l pe suprafata de la nivelul taliei sau putin mai jos pentru a reduce cantitatea de material care se disperseaza in aer.
  2. Incepeti cu partea din mijloc a placii si apoi spre margine, pentru a evita acumularea intaritorului de culoare pe margine. Dupa prima pulverizare a intaritorului de culoare pe suprafata, lasati 10 minute pentru ca el sa poata absorbi apa din beton. Ulterior urmati aceeasi pasi pentru a adauga un al doilea strat de intaritor pentru a asigura o acoperire perfecta. Chiar inainte de amprentare, aplicati o pulbere cu o perie uscata, cu o miscare rapida. Evitati aglomerarile de suprafata care ar putea interfera cu textura imprimarii, mai ales daca este vorba despre o textura usoara.
  3. Aplicare pulbere anti-lipire. Aceasta pulbere numita si release agent se foloseste din doua motive: ofera un contrast subtil de culoare si previne lipirea matritelor. Agentul face ca matritele sa se dezlipeasca usor de supfarata in timpul procedurii de amprentare. Pigmentii din compozitia pulberii creaza un efect interesant de antichizare a nuantei de baza. Pulberea trebuie aplicata cat mai uniform si chiar se recomanda sa afanati in prealabil praful in recipientul de dozare. Ea este compusa dintr-un mix de copolimeri solizi si pigmenti. O veti gasi in mai multe culori disponibile.
  4. Cu cat pigmentii sunt mai intensi sau mai multi, cu atat nuantele vor fi mai tari. Cu toate acestea, daca veti folosi o cantitate mica de pulbere anti-lipire pe metru patrat sau calitatea acestei pulberi este indoielnica, atunci pot aparea mai multe probleme. De exemplu: betonul amprentat va fi decolorat, culorile vor fi sterse, fara intensitate si porozitatea poate fi prea accentuata (pot aparea pete incretite pe suprafata amprentata, ceea ce este inestetic).
Aplicarea intaritorului de culoare
Cum se amprenteaza betonul
ghid de aplicare beton amprentat
textura imprimarii

sursa poze: concreteconstruction

sa realizeze intreg procesul de amprentare
informatii si sfaturi de obtinere a betonului amprentat