Cum se amprenteaza betonul? – verificare, plasare matrite (II)

Dupa aplicarea intaritorului de culoare si a pulberii anti-lipire, intervin urmatoarele etape in procesul de amprentare beton.

  • Verificati daca betonul este pregatit. Inainte de a incepe amprentarea propriu-zisa, verificati daca betonul a atins stadiul corect al plasticitatii. Daca incepeti amprentarea prea devreme, betonul nu va fi suficient de ferm pentru a sustine greutatea lucratorilor sau pentru a avea o amprenta bine definita. Pe de alta parte, daca incepeti amprentarea prea tarziu, aceasta va necesita mai mult efort si in plus exista riscul sa produceti o textura fada (mai ales pe masura ce ajungeti la finalul procesului de amprentare). De aceea, apasati cu degetele pe suprafata de beton in mai multe locuri de pe placa. Daca ramane o amprenta curata, de o adancime de circa 3/ 16 – ¼ inch, atunci ar trebui sa fie ok sa incepeti amprentarea. Un alt test este sa amprentati o zona mica si sa calcati pe ea. Amprentarea ar trebui sa va mentina greutatea si nu sa se scufunde prea adanc in material. Inainte de amprentare, pre-texturati perimetrul cu o matrita flexibila .
  • Pregatiti perimetrul de aplicare. Pregatiti marginile perimetrului  placii la circa 6 – 12 inch in interior, cu o matrita flexibila. Aceasta etapa este importanta pentru ca atunci cand veti lucra cu o matrita neflexibila , instrumentul va suprapune marginea formei si nu veti putea sa-l deplasati complet pe suprafata de beton. Prin pretexturarea perimetrului, veti obtine textura de care aveti nevoie si culoarea dorita.
  • Plasati primul rand de matrite. Dupa ce ati pretexturat marginile, echipa de lucru poate sa inceapa sa amprenteze restul placii cu ajutorul sculelor necesare. In general, ar trebui sa amprentati in aceeasi ordine in care ati inceput sa turnati betonul. De exemplu, daca ati inceput sa turnati betonul din coltul stanga sus al suprafetei si ati terminat in coltul din dreapta jos, aceasta ar trebui sa fie si secventa preferata pentru operatiunile de finisare si amprentare, lucrand rand pe rand de la punctul de plecare, spre final. Cele mai multe matrite sunt etichetate cu litere sau numele, ceea ce poate fi de mare ajutor. Asigurati-va ca asezati matritele in ordinea recomandata de producator: 1, 2, 3 sau a, b, c etc.

– Continuati secventa de amprentare. Daca betonul se afla in stadiul ideal de amprentare, ar trebui sa puteti imprima prin simpla pasire pe matritele mari (eventual cu o mica tasare). Echipa de lucru ar trebui sa completeze primul rand inainte de a trece la ce-l de-al doilea.

matrite etichetate cu litere sau numele