Cum se stabilesc despagubirile pentru accidente rutiere

In cazul unui accident in cazul in care una sau mai multe persoane au decedat, rudele celui decedat au dreptul la despagubiri (prin rude ne referim la sotul ori sotia, copii, fratii, surori, bunici, nepotii in linia directa, sau orice alta persoana care a suferit pierderi in urma decesului si poate proba acest lucru)

Afla mai multe informatii din acest articol sau intra pe pagina corect-daune.ro daca ai nevoie de un specialist in despagubiri accidente rutiere

Stabilirea cuantumului despagubiri pentru vatamarea coporala, mentala ori deces rezultat in urma unui accident rutier se poate face pe cale amiabila sau judecatoareasca.

Pe ce criterii se stabilesc despagubirile pe cale amiabila? Legea  nr. 132 din 31 mai 2017 prevede:

Despagubirile pentru victimelor accidentelor rutiere sunt stabilite printr-un ordin comun al Ministerului Sanatatii si ASF in urma puctajului care este realizat si comunicat de catre IML.

Se va lua in consideratie un nivel prezumat pentru suferinta celor care au fost prejudiciati in urma accidentului rutier.

Un punct traumatic se calculeaza in felul urmator: valoare lui este egala dublului salariul minim brut la data cand sa produs accidentului.

Daca victima a suferit traume psihice trebuie sa dovedeasca prin acte de natura medicala acest lucru.

In functie de fiecare caz in parte si particularitatile lui, despagubile pot fi diferite

Cum se stabilesc despagubirile pe cale judecatoareasca?

Aceastea se realizeaza in baza dovezilor probatorii cu caracter medical, psihologic ori statistic.

Asiguratorul RCA va plati despagubirile persoanele prejudiciate (fizice sau juridice) in contul indicat de persoana/persoanele prejudiciate ori de mandatar, conform legi in vigoare.

In urma unui accident rutier soldat cu vatamari corporale ori decese, atat persoanele aflate in masina cat si cele din afara au dreptul la despagubiri,mai putin cel responsabil si vinovat de producerea accidentului.

Deasemenea in caz de vatamare a integritatii corporale, sanatatii sau a decesului, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse sotiei/sotului sau celor care sunt sub intretinerea celui prejudiciat in urma accidentului.

Se acorda despagubiri si in cazul in care autovehicul care a produs accidentul a ramas cu autor necunoscut atata timp cat autovehiculul este asigurat.

Pentru bunurile aflate in interior sau exteriorul masini se acorda despagubiri mai putin in cazul in care exista un contract intre propietarii masinilor implicate in accident sau daca bunurile apartin soferului raspunzator cu producerea accidentului rutier.

Chiar daca persoanele prejudiciate nu au domiciliu sau resedinta in Romania au dreptul la despagubiri pentru accidente ruti

Conform reglementarlor UE, limitele minime de raspundere acoperite de asigurarea RCA sunt:

1. Pentru prejudiciile materiale produse indiferent de numarul celor prejudiciati, limita este stabilita la 1.220.00 euro, in lei la cursul comunicat de BNR in ziua cand sa produs accidentul rutier.

2.Indiferent de numarul personelor prejudiciate care au suferit vatamari corporale si decese, limita de despagubire este la un nivel de 6.070.000 euro, in lei la cursul oficial.

Firmele de asigurari care emit polite RCA sunt obligate ca in fiecare stat al Uniuni Europene sau celalalte state asociate UE sa aiba desemnat un reprezentant de despagubiri.

Care are imputernicire si puteri depline din partea firmei de asigurari sa instrumenteze cazurile de dauna in numele Asiguratorul Rca.

El va intocmi dosarul si va lua masurile pentru a se solutiona acele cereri de despagubire rezultate in urma accidentului de vehicule.

Firma de asigurari este obligata sa informeze BAAR cu toate datele de indentificare a persoanei fizice a reprezentantului (nume, prenume, cnp, data nasteri, punctul de lucru, etc) in cazul in care reprezentantul este persoana juridica sa comunice numele si sediu.

Pentru despagubiri accidente rutiere apeleaza la noi!