Colorarea betonului amprentat
Exista doua optiuni populare pentru colorarea betonului. Colorarea integrala nu necesita eforturi suplimentare in momentul turnarii. Metoda despre care vom discuta pe larf este colorarea prin intariturile de agitare uscata. Intaritorii de culoare ofera o forma de colorare mai precisa, oferind in acelasi timp o suprafata de beton mai dura in comparatie cu betonul colorat integral. Sfatul specialistilor este de a va ocupa imediat de itnariturile de culoare.
Colorarea suprafetei betonului este o arta proprie, pentru ca incadrarea in timp este esentiala. Majoritatea celor care sunt novice in aceste lucrari incearca sa supracoloreze suprafata, nerealizand acest efort suplimentar. Timpul ii poate costa mult in momentul amprentarii.
Culorile mai inchise acopera suprafata de beton umed mai usor decat cele mai deschise. Cu toate acestea, optiunile de intarire a culorilor in tonuri pamantii aproximeaza culoarea naturala a betonului, astfel ca nu este necesara acoperirea cu 100% culoare. Acest lucru simplifica procesul de colorare si permite finisajelor sa se concentreze pe urmatorul pas.
Indiferent de alegerea culorii, este important sa intelegeti beneficiile unui retardant de suprafata aplicat prin pulverizare, incetinand timpul stabilit de suprafata. Acesta este motivul pentru care echipa de lucru aplica un strat de retardant de suprafata dupa fiecare difuzare a intaritorului de culoare. Culoarea usuca suprafata (de fiecare data cand este aplicata), iar pulverizarea de retardant lichid reduce umiditatea. Vedeti cum proiectele de succes se leaga de umiditatea si plasticitatea suprafetei lucrate? Obiectivul este de a crea un proces cat mai confortabil de amprentare.
Amprentarea betonului
Din nou, obiectivul este consecventa, iar incadrarea in timp este cheia. Modelele de interblocare necesita mai multe maini de lucru si mai putin noroi pe sol. Modelele in stil textural sunt mai permisive. Ele permit amprentarea mai multor suprafete patrate cu mai putina forta de munca.
Indiferent de model, cheia impresiei de succes este impartirea echipei de lucru – pentru amprentare, respectiv pentru lucrarea suprafetei de abia amprentata. Aici esueaza multe proiecte. Majoritatea eforturilor se concentreaza cu atentie pe o amprentare cat mai rapida, ignorand practic portiunea ramasa. Poate sa apara usor panica in timpul amprentarii. Continuati sa aplicati retardant de suprafata inainte de procesul de amprentare pentru a avea o suprafata umezita, pregatita pentru lucratorii ce vor face amprentarea.
Sigilarea sau etansarea
Majoritatea problemelor de etansare deriva din probleme de umiditate. Aceste probleme pot rezulta din irigarea suprafetei, drenuri de acoperis, de condens etc. Unele probleme provin si de sub suprafata betonului. Durata de viata a sigiliului va fi determinata de modul in care se va gestiona apa pe sufrata amprentata. Este recomandat sa lasati o perioada de 30 de zile pentru ca betonul sa se usuce bine, inainte de a opera sigilarea.