Multi din cei novice in betonul amprentat abordeaza culoare dintr-un punct de vedere simplist: aleg o nuanta dintr-o paleta si presupun ca rezultatul final va arata exact asa. Acestia nu inteleg cum betonul se poate modifica in functie de cum este manipulat.
Textura – modul de finisare a betonului – este unul din numeroasele elemente care afecteaza modul in care percepem culoarea pe suprafetele decorative din beton.
De exemplu, reflectivitatea unei suprafete ajuta la determinarea culorii finale a betonului colorat integrat. In cea mai mare parte, cu cat suprafata este mai neteda, cu atat este mai reflectanta. Cu cat este mai reflectiva, cu atat nuanta va parea mai deschisa. Betonul neted ofera cea mai reflectanta suprafata, urmata apoi de finisajul plutitor. Betonul foarte texturat este cel mai putin reflectant.
Daca il intrebam pe Todd Rose, proprietarul unei firme de turnare beton amprentat, din Charleston, ne va spune ca totul incepe cu porozitatea. Cu cat betonul este mai poros, cu atat culoarea va mfi mai putin vibranta.
In general, cu cat suprafata este mai texturata, cu atat culoarea se va schimba in functie de unghiul de vizualizare. Nu veti vedea o culoare consecventa pe o suprafata mai dura.
Tot ceea ce faceti cu betonul afecteaza modul in care veti percepe culoarea la final. Modul in care este turnat si amprentat, ii influenteaza nuanta.
Cu putina imaginatie poti folosi aceste lucruri in favoarea ta. Nivelul de saturatie a culorii, intensitatea, umbrirea, stralucirea si textura contribuie la rezultatul final. Betonul colorat integratl poate adauga mai mult de cat structura. Poate crea iluzia de culori diferite.
Fii creativ cu finisaje maturate
Betonul colorat integral poate adauga mai mult decat textura. Poate crea iluzia mai multor culori. Acest lucru atrage atentia si este frumos.
Totusi, atunci cand amprentati in stil “maturat” betonul colorat integral, ar trebui sa aveti experienta. O greseala frecveta este aceea de a proceda ca in cazului betonului gri. Acest lucru spalaceste si afecteaza negativ culoarea, astfel ca la final proprietarul se poate declara nemultumit de rezultat.
Pe de alta parte, amprentarea cu stil “maturat” excesiv (foarte texturat/ aspru) poate crea imaginea unor culori neplacute.
Daca credeti ca amprentarea betonului nu afecteaza culoarea, mai reflectati la acest lucru. Veti obtine o culoare mai putin evidentiata pe suprafetele usor texturate si o culoare mai accentuata cu finisaje agresive.
Tineti cont de acest lucruri inainte de a demara lucrarile pentru amprentarea betonului pe o anumita suprafata.