Evitati aceste greseli in turnarea betonului amprentat

Nu turnati prea mult

Sa incerci sa torni o placa prea mare la un moment dat este o eroare comuna incepatorilor. Din experienta profesionistilor, cand o echipa de lucratori amprenteaza o placa foarte mare, este posibil ca amprentarea sa arate bine la inceput, dar pana la final sa-si piarda din aspect.

Pentru asta, nu turnati mai mult decat puteti lucra si peste posibilitatile echipei de lucru. Conditiile meteo joaca un rol imens in executare. Intr-o zi normala, cu 24 grade Celsius, daca turnati beton amprentat dimineata si daca aveti un model complicat de realizat, s-aar putea sa nu puteti face mai mult de 120 – 150 m2. Daca este mai cald, va trebui sa reduceti la 91 – 120 m2. Pe masura ce realizati mai multe proiecte, va fi mai usor sa intelegeti acest lucru.

Nu adaugati apa in beton

O alta eroare pe care o fac executantii de beton amprentat la inceput este sa adauge apa in betonul colorat, pentru a incerca sa prelungeasca timpul de lucru. Nu-i spuneti soferului sa mai adauge 7 – 10 litri de apa pentru a face materialul mai umed, pentru ca va exista o diferenta de culoare. Dupa ce incepeti sa turnati betonul, nu mai adaugati apa in beton.

In schimb, folositi amestecuri, care nu modifica nuanta betonului. O astfel de substanta poate prelungi turnarea cu 30 de minute.

In zilele uscate si cu mult vant, profesionistii recomanda sa folositi un retarder de suprafata cu pulverizare pentru a evita fisurile de contractie care pot aparea dupa fixarea unei matrite. Daca apar fisuri de contractie, puteti folosi un roler inmuiat in vopsea pentru a corecta problema. Atentie la aceste fisuri, pentru ca apa poate intra in ele, ingheata si afecteaza lucrarea.

Timpul si pozitionarea sunt importante

Faceti o recapitulare preliminara si asigurati-va ca toti membrii echipei de lucru inteleg modul in care trebuie aplicate matritele. Cand este momentul potrivit pentru amprentare? Daca exista soare sau vreme cu vant, acest lucru va poate duce usor in eroare, pentru ca suprafata se usuca mai repede. Dar, in general, cand puteti atinge betonul fara a ramane cu nisip pe maini sau cand simtiti ca s-a creat o crusta exterioara, inseamna ca puteti adauga solutia agent de release. Asta inseamna de obicei, intr-o ora sau doua.

Daca amprentarea are loc prea devreme, suprafata nu va fi perfecta.

Evitati greselile de mai sus si veti fi mai aproape de suprafata de beton perfect amprentata.