Greseli in amprentarea betonului

Cei care sunt la inceput in amprentarea betonului sunt predispusi la cateva greseli comune. Unele greseli tin de planificarea lucrarilor. Altele au legatura cu intelegerea gresita a materialelor. In fine, unele apar din lipsa de familiaritate cu manipularea stantelor.

Incepeti cu elemente de baza

Tim Frazier, antreprenor in beton amprentat in Oklahoma, spune ca executantii trebuie sa stapaneasca elementele fundamentale ce tin de designul placilor, inainte de a incepe procesul propriu-zis de amprentare.

“Va fi pentru uz interior sau exterior?” Se va  merge cu masina pe acea suprafata de beton amprentat sau nu? Acestea sunt intrebari importante cu care puteti incepe.

Cu cat exista mai putine variabile ce influenteaza procesul de amprentare, cu atat mai bine.

O buna comunicare intre client si executor

Trebuie acordata o atentie sporita supra-sigilarii. Nicio lucrare de amprentare nu este perfecta, fara aplicarea unui strat exterior protector, de etansare. Dar, ar trebui sa exista o buna comunicare intre client si executor, pentru ca beneficiarul sa poate lua decizii in cunostinta de cauza.

Trebuie sa aveti o discutie sincera despre asteptarile sale. Clientul trebuie sa cunoasca in avans lucrurile esentiale, ca sa nu fie surprins la final, atunci cand lucrurile nu vor fi asa cum s-ar fi asteptat el.

Dupa ce clientul a ales culorile si tiparul, este bine ca executorul sa aduca mostre de circa 61 x61 cm: o proba pe care clientul doreste sa o vada, una pe care executorul o recomanda si mici variatii a ceea ce se doreste (nuante mai intunecat  si/ sau mai deschise).

Daca un client opteaza pentru o varianta care nu este o idee buna in zona respectiva (din cauza climei), executorul ar trebui sa fie sincer si sa comunice acest lucru.

Nu realizati suprafete alunecoase

Cand proiectati lucrarea, asigurati-va ca nu creati pante alunecoase, pentru ca acestea pot duce la caderi accidentale. Pentru a evita pericolele de alunecare, se poate opta pentru trepte sau un contur nou. Dar suprafata are nevoie de o panta suficienta pentru o buna drenare, pentru evitara accidentelor nedorite.

Si modelul influenteaza tractiunea. In faza de etansare a betonului amprentat, un dispozitiv de etansare pe baza de apa creeaza o suprafata mai alunecoasa, comparativ cu un strat exterior acrilic. Dar la umbra, acea suprafata poroasa poate duce la dezvoltarea de muschi si alge, astfel ca se ajunge din nou la suprafete alunecoase. Se poate opta pentru un aditiv cu rezistenta la alunecare.